Program osposobljavanja žena za jednostavne poslove gerontodomaćica započeo s provedbom

U sklopu projekta „Zaželi za Zagreb“ otpočeo je program osposobljavanja žena za obavljanje poslova gerontodomaćice u cilju unaprjeđivanja i osnaživanja radnog potencijala zapošljivih i žena sa nižom razinom obrazovanja i to zapošljavanjem u lokalnoj zajednici koje će ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva, te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika njihovih usluga.

Polaznice tečaja

U sklopu edukacije koja se održava u učilištu ZIRS, Ustanovi za osposobljavanje odraslih, ženama uključenim u projektne aktivnosti omogućit će se povećanje znanja i vještina potrebnih na tržištu rada kroz dodatno obrazovanje kako bi po završetku projekta bile konkurentnije na tržištu rada i to kao gerontodomaćice.

U sklopu edukacije, polaznice se osposobljava za obavljanje cijelog niza poslova vezanih uz brigu o starijima, a koje uključuju edukaciju o zaštiti na radu i mjerama osobne zaštite gerontodomaćice, ali i korisnika.

Bitan dio programa je i briga o prehrani korisnika, odnosno organiziranje prehrane korisnika i/ili pomoć u pripremi korisnika, kao i briga za održavanje čistoće stambenog prostora, pranje i glačanje rublja, posuđa te ostali srodni poslovi kao što je, primjerice, promjena posteljine i donošenje drva za ogrjev. Također, polaznice tečaja uči se kako se prilagoditi uvjetima kućanstva te kako se prilagoditi obavljanju poslova u uvjetima kućanstva (primjerice, u slučaju izostanka vodovodne mreže)

Važan dio edukacije je i pomoć u održavanju osobne higijene i brige o zdravlju što uključuje pomoć pri kupanju, oblačenju i svlačenju, higijeni i osobnom izgledu (umivanje, pranje, kupanje, pranje kose, briga o bradi i brkovima, njega noktiju), te higijeni odjeće i obuće.

S obzirom na to da velik dio (potencijalnih) korisnika ima poteškoća u kretanju, buduće gerontodomaćice osposobit će se za pomoć pri kretanju (ustajanje i lijeganje/sjedanje, korištenju stuba, ulasku i izlasku iz kuće/vozila i slično) i za namještanje i presvlačenje kreveta nepokretnih korisnika, ali i za promjenu položaja korisnika u krevetu u cilju sprečavanje posljedica uzrokovanih dugim ležanjem (zastojna upala pluća, dekubitusi, kontrakture, tromboze, vrtoglavice). Također, i suradnja i kontakt s medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim osobljem, ali i ostalim društvenim institucijama dio je edukacije.

Uz održavanje osobne higijene i higijene životnog prostora, sprečavanje socijalne izolacije korisnika ključan je dio zaduženja gerontodomaćice koja bi korisniku trebala biti i emocionalna i socijalna podrška, odnosno razgovorom i druženjem s korisnicima pomoći u prevladavanju usamljenosti. Polaznice tečaja obučava se kako premostiti moguće prepreke u komunikaciji i kako čitati poruke neverbalne komunikacije, kako korisnike uključiti u društveni život zajednice te kako se postaviti u slučaju loših odnosa u obitelji.

Sve ove vještine usvojit će se tijekom deset vježbi, odnosno predavanja, a planirano je osposobljavanje 53 trajno nezaposlene žene koje će po završetku edukacije dobiti zvanje gerontodomaćice. Praksa se održava u domu za starije i nemoćne Villa Brezovica u Brezovici.