Otvorena vrata projekta – Park prirode Medvednica 30.06.2021.

30.06.2021. održan je događaj otvorenih vrata projekta “Kreativne radionice za umirovljenike”.

Nakon kratke vožnje, stigli smo do Planinarskog doma “Grafičar” koji je izgradilo 1954. godine planinarsko društvo “Grafičar”. Nalazi se na uzvisni zvanoj Rudarsko sedlo na nadmorskoj visini od 864 m, na Sljemenskoj cesti u blizini Doma Crvenog križa. U neposrednoj blizini Grafičara nalazi se Rudnik Zrinski.

Godine 1954. Planinarsko društvo «Grafičar» sagradilo je planinarski dom na Rudarskom sedlu podno «Doma Crveni križ» na Malom Sljemenu. Nalazi se na nadmorskoj visini od 864 m, u zavjetrini, okružen gustom šumom, pored čistine pogodne za igru i odmor. 

Nakon kratke pauze, uputili smo se laganom šetnjom do Vrha Malo Sljeme (959 m). Na vrhu se nalazi Dom Crvenog križa koji je izgrađen je 1932. godine. Godine 1984. objekt je obnovljen i dograđen prema idejnom rješenju arhitekta Andrije Mutnjakovića. U dvorištu doma nalazi se kapelica Sv. Franje, brončana skulptura medvjedice te fontana. Dom je zatvorenog tipa.

Zatim smo posjetili Rudnik Zrinski.

Rudnik se nalazi na području zvano Rudarski vrt na kojem se od davnina rudarilo u potrazi za plemenitim kovinama. Rudnik Zrinski otvoren je u 16. stoljeću, kada je na području Rudarskog vrta pronađen galenit, olovni sjajnik, u kojem kao primjesa dolazi srebro, pa su rudari počeli dubiti hodnike u medvedničkom podzemlju u potrazi za tom vrijednom kovinom. Rad u rudniku bio je iznimno mukotrpan: tridesetak rudara svaki je dan u smjenama od 10 do 12 sati ručno iskopavalo vrijednu rudu koristeći samo čekiće, klinove, pijuke i lopate, dok je mračne hodnike rudnika osvjetljavala samo titrava svjetlost uljanica ili voštanih svijeća. Usprkos njihovim nadljudskim naporima, ovaj rudnik nikada nije bio naročito izdašan: trebalo je istaliti čak tonu galenita da se dobije samo pola kilograma srebra! Zato su vlasnici rudnika, članovi obitelji Zrinski, već polovicom 17. stoljeća obustavili proizvodnju i prepustili tajanstveno podzemlje Medvednice vlazi, tami i podzemnim bićima. Njihov mir je stoljećima narušavao samo pokoji odron zemlje u zapuštenim hodnicima, a tek 2004. godine djelatnici Parka prirode Medvednica uredili su rudnik za posjetitelje. Otada je u njegovim hodnicima vrlo živo: brojni posjetitelji u šarenim kacigama slušaju priče vodiča o teškome radu u rudniku, sa zanimanjem prate razgovor rudara i njihova upravitelja – bergmeistera o nesreći koja se upravo dogodila dok promatraju njihove drvene skulpture, osluškuju zvukove kapanja vode i udaraca čekića u stijenu te puni strahopoštovanja dodiruju oruđe kojim se u ono doba radilo u rudniku.

Izlet su popratili naši članovi geolozi sa svojim komentarima i tumačenjima o geološkim značajkama Medvednice, a tura po rudniku bila je organizirana uz vodstvo iz parka prirode Medvednica.

Na kraju smo se vratili do Planinarskog doma Grafičar i tamo probali njihove poznate štrukle.