Radionica pletenja maslinovih grančica-07.04.2022.

U nastojanju da se očuvaju, odnosno vrate tradicije koje su godinama bile zanemarene i zaboravljene, danas smo naučili kako izraditi prekrasno pletene maslinove grančice. Radionica je bila organizirana u dvije grupe.

Običaj pletenja maslina ili palmi povodom blagdana Cvitnice tradicionalan je u mnogim mjestima. Nakon pletenja mogu se ukrasiti cvjetovima viole. Nose se na blagoslov u crkvu na Cvjetnu nedjelju.

Nekad je bilo obavezno blagoslovljenu maslinovu granu držati u kući, redovito pored slike nekog sveca i to godinu dana, do sljedeće Cvjetnice, nakon čega se stara grančica baca isključivo u vatru, jer je to jedini način na koji se smiju „uništavati“ blagoslovljeni predmeti.

Prijave za sve naše radionice primamo na e‐mail: kreativniumirovini@gmail.com ili na broj 097/750‐3923.

Umirovljenici koji se prvi puta priključuju našim programima, za sudjelovanje u aktivnostima koje provodimo potrebno nam je na prvu radionicu dostaviti presliku osobne iskaznice, presliku rješenja o mirovini i/ili odrezak od mirovine ili dokaz od banke (obavijest o mirovinskim primanjima, obavijest o mirovini i sl.) kako bismo vas mogli evidentirati kao umirovljenika.

„Radna udruga kreativnosti“ (RUK) u sklopu projekta „Aktivni u mirovini“ podržanog od Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2014-2020, organizira i provodi besplatne programe aktivnosti za umirovljene s područja Grada Zagreba. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.513.452,40kn. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (227.017,86kn) i iz Europskog socijalnog fonda (1.286.434,54kn).